Paus: Europa moet immigranten accepteren

Europa moet een eenduidig en eerlijk immigratiebeleid ontwikkelen. De duizenden vluchtelingen die jaarlijks in Europa arriveren moeten worden geaccepteerd en geassisteerd. Zij hebben niets aan een beleid van eigenbelang dat levens riskeert en sociaal conflict voedt. Dat heeft paus Franciscus dinsdag gezegd in het Europees Parlement.

De kerkvader bracht een kort bezoek aan de Europese volksvertegenwoordiging. In zijn toespraak zette hij zijn visie uiteen voor het continent, een kwart eeuw nadat de heilig verklaarde paus Johannes Paulus II in Straatsburg een Europa had toegesproken dat nog steeds in tweeën werd gedeeld door het IJzeren Gordijn.

Franciscus zei een boodschap van hoop te hebben voor Europeanen die hun instituties met argwaan aanschouwen, gebukt gaan onder economische crisis en ook een geloofscrisis ondergaan door een cultuur die steeds minder vasthoudt aan menselijke waardigheid.

De europarlementariërs moeten banen creëren en immigranten accepteren, aldus de paus. "We kunnen niet toelaten dat de Middellandse Zee verandert in een enorm kerkhof!" De kerkvorst waarschuwde dat bij afwezigheid van een coherent Europees migratiebeleid 'slavenarbeid en sociale spanningen' bloeien.

De toespraak in het parlement was de eerste van de twee die Franciscus in Straatsburg hield. Later zou hij ook de Raad van Europa toespreken.