Iraans bedrijf toont nagelnieuwe Amerikaanse heli's

Een Iraans bedrijf heeft donderdag vier gloednieuwe helikopters van Amerikaanse makelij getoond die het via derden heeft verworven. Het bedrijf zegt hiermee te willen aantonen dat Iran internationale sancties vanwege zijn atoomprogramma zal weten te omzeilen.

De R-44 helikopters werden getoond tijdens een luchtvaartshow op het eiland Kish in de Perzische Golf. Mahmoud Azin van het Iraanse helikopterbedrijf zei dat ze voor ongeveer twee miljoen dollar zijn aangeschaft via 'dealers'. De toestellen kunnen zowel voor training als voor politiepatrouilles worden gebruikt. Zijn bedrijf bezit ongeveer 25 helikopters en bedient voornamelijk Iraanse olievelden en -platforms.

Het is Amerikaanse bedrijven wettelijk grotendeels verboden om zaken te doen met Iran. Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft strenge sancties lopen tegen Iran.

De sancties zijn ingesteld om Iran te pressen zijn atoomprogramma aan te passen. Westerse landen vermoeden dat Iran stiekem werkt aan een kernwapen, wat Iran bij hoog en bij laag ontkent. Iraanse en internationale onderhandelaars hopen voor 24 november met Teheran een akkoord te bereiken over beperking van Irans nucleaire activiteiten in ruil voor verlichting van de sancties.