Tot dertien jaar cel voor tattookillers

De vier zogenoemde tattookillers zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot dertien jaar. Het viertal heeft in augustus 2009 geprobeerd de Amsterdamse crimineel Marlon D. te liquideren door met een machinepistool tientallen kogels op hem af te vuren. D. raakte ernstig gewond, maar overleefde de aanslag.

De verdachten danken hun bijnaam tattookillers aan hun identieke tatoeages van Chinese tekens. Volgens justitie waren ze een professioneel opererend moordcommando. Naar hun betrokkenheid bij andere moorden wordt nog onderzoek gedaan.

De rechtbank veroordeelde de mannen tot straffen tot 12,5 jaar. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie tweemaal vijftien en tweemaal dertien jaar cel geëist. Het gerechtshof in Amsterdam heeft er rekening mee gehouden dat de zaak in hoger beroep lang heeft geduurd. Daardoor vielen de straffen iets lager uit.

De aanslag op Marlon D. vond plaats op de Andreas Vierlinghstraat in Amsterdam-West. D.'s partner en haar kind waren kort daarvoor uit zijn auto gestapt.