Opnieuw eis tot vervolging Zorreguieta

Twee nabestaanden en een slachtoffer stappen naar het gerechtshof om alsnog vervolging af te dwingen van de Argentijnse oud-onderminister Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Dat zei journalist Arnold Karskens maandag tegen nu.nl. Diens boek De Zaak-Zorreguieta verschijnt dinsdag.

Advocaten Liesbeth Zegveld en Göran Sluiter staan het slachtoffer en de nabestaanden bij in de zogeheten artikel 12-procedure, die nog dit jaar van start zou gaan. Zegveld deed in januari 2013 aangifte van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Zorreguieta werd beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden mensen. Het OM besloot toen geen strafrechtelijk onderzoek te doen.

In De Zaak-Zorreguieta concludeert Karskens volgens de nieuwssite dat de landbouwpolitiek van Zorreguieta vijfhonderd tot duizend levens heeft gekost. Eerder op de dag berichtten Argentijnse media dat hij ernstig ziek is. De 86-jarige oud-politicus zou worden behandeld aan leukemie.