'EU praat over sancties Israël'

De Europese Unie sluit strafmaatregelen tegen Israël vanwege het nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem niet uit. Dat staat in een zogenoemde nonpaper van de EU, een niet-officieel document waarin discussiepunten voor verdere besprekingen over een onderwerp staan.

In de nonpaper wordt de mogelijkheid genoemd om maatregelen te treffen tegen Europese bedrijven die zaken doen in Israëlische nederzettingen. Een andere optie zou zijn om 'geen contacten te onderhouden met de kolonisten', wat ook kan verwijzen naar politici die tegen de oprichting van een Palestijnse staat zijn. Om wat voor maatregelen het precies gaat wordt niet gezegd, maar volgens de opstellers van de nonpaper zijn de voorstellen 'gebaseerd op de informele input van lidstaten'.

De nonpaper werd maandag gepubliceerd in de Israëlische krant Haaretz. Een bron in Brussel bevestigt dat het document authentiek is. De nieuwe buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, zei na een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken echter dat de nonpaper niet zo veel om het lijf heeft. "Het lag vandaag zeker niet op tafel en vormde niet de kern van de discussie vandaag', aldus Mogherini. "Er werd zeker niet gesproken over het isoleren of straffen van mensen, maar eerder over hoe mensen opnieuw kunnen worden gemotiveerd de dialoog aan te gaan."

De ministers van buitenlandse zaken sloten zich bij de uitspraken van Mogherini aan. In een verklaring benadrukten ze dat de toekomstige betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen zullen afhangen 'van hun streven naar een blijvende vrede, gebaseerd op een tweestatenoplossing'.