Erdogan: moslims ontdekten Amerika

Zaterdag deed de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tijdens een televisietoespraak een bijzondere uitspraak. Iedereen die vroeger een béétje opgelet heeft op school weet dat Christoffel Columbus het continent Amerika ontdekte. Volgens Erdogan zit de vork eigenlijk heel anders in de steel. Niet de beroemde Columbus, maar een moslim zette als eerste voet op Amerikaanse bodem.

Volgens de Turkse premier gebeurde die ontdekking al in de twaalfde eeuw, grofweg 300 jaar eerder dan de rest van de wereld denkt. Waarom de beste man dat denkt? Simpel: volgens Erdogan beschrijft Columbus in zijn reisverslagen een moskee langs de Cubaanse kust te hebben gezien. Meer bewijs heeft Erdogan niet nodig, aldus Het Parool. Dat niemand ooit resten van bouwwerken heeft gevonden die ook maar enigszins in die richting wijzen is bijzaak.

Men fantaseert er wel vaker op los wie Amerika heeft ontdekt. Zo zijn er ook theorieën dat de Egyptenaren er eerder waren. De enigen bij wie het bewezen is dat ze al eens de overtocht maakten, zijn de Vikingen. Hoewel een zeer kleine minderheid van islamitische geschiedkundigen het met Erdogan eens is, zal de historische consensus voorlopig niet veranderen. Christoffel Columbus blijft in de ogen van de overgrote meerderheid van de mensen de ontdekker van Amerika.