'Zorgen politie om verwoestend vuurwerk'

De politie maakt zich grote zorgen over de verwoestende kracht van het illegale vuurwerk dat dit jaar te koop is. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. De vaak voor professioneel gebruik bedoelde 'vuurwerkbommen' zouden levensgevaarlijk zijn als ze verkeerd worden afgestoken.

Vooral jongeren bestellen het vuurwerk met de kracht van een handgranaat volgens RTL Nieuws zonder problemen online. Ouders zouden daarom beter toezicht moeten houden op het vuurwerk dat hun kind koopt. Een van de maatregelen tegen illegaal vuurwerk is dat sommige steden legaal vuurwerk in de ban hebben gedaan.

Sinds 1 oktober is inmiddels 8467 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. In de vier weken van oktober was ruim 4100 kilo ingenomen blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Rond de vorige jaarwisseling is in totaal ruim 92 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen.

Rond de vorige jaarwisseling was ook al veel te doen over zwaar illegaal vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelde zich toen grote zorgen te maken, omdat het illegale vuurwerk dat mensen afsteken rond de jaarwisseling zich soms zou kunnen meten met de kracht van militaire explosieven.

De verwondingen die mensen rond de afgelopen jaarwisseling opliepen door vuurwerk, waren ernstiger dan een jaar eerder, bleek begin dit jaar uit onderzoek. Wel lag het totaal aantal slachtoffers met zevenhonderd iets lager dan de 720 van de jaarwisseling daarvoor. De meest ernstige letsels werden tijdens de vorige jaarwisseling vaak veroorzaakt door zwaar illegaal knalvuurwerk. 43 procent van de slachtoffers van illegaal vuurwerk moest worden opgenomen, tegenover tien procent van de slachtoffers van ongevallen met legaal vuurwerk.