Van Persie kijkt uit naar Huntelaar

Voor het eerst in 96 interlands start Robin van Persie zondag tijdens het thuisduel van Oranje met Letland naast Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval. "Ik kijk er naar uit", zegt hij. "Zij zullen vooral verdedigen. Met twee spitsen, twee vleugelaanvallers en offensieve middenvelders kunnen we ze onder druk zetten."

Toch snapt de aanvoerder van Nederland waarom Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal bij het formeren van een basisformatie altijd een keuze tussen beide spitsen maakten. "Aanvankelijk was ik nummer 10, of buitenspeler", zegt hij. "Marco zette me in 2006 tegen Bulgarije in de spits omdat hij niemand had. Ik weet nog dat ik commentaar kreeg omdat ik balverlies leed. Ik zei toen dat ik nooit op die positie speelde. Weer later vertrok Adebayor en kocht Arsenal geen spits omdat ze mij hadden."

"Van Marwijk en aanvankelijk Van Gaal kozen voor een systeem waar geen plaats was voor Klaas en mij was", vervolgt Van Persie. "En op het WK koos Van Gaal voor Robben en mij. Maar tegen Letland lijkt het me een goed plan. We moeten die wedstrijd winnen. Hoe dan ook. We zijn dat verplicht aan Hiddink. Hij speelt hoog pokerspel met zijn mededeling dat hij bij een nederlaag vertrekt. Maar we willen hem niet kwijt. Je kan zijn opmerking ook anders bekijken. Hij kan dat zeggen omdat hij veel vertrouwen in ons heeft."

Van Persie weet als geen ander dat zaken verschillend kunnen worden uitgelegd. "Op het EK van 2012 sprak ik niet met de pers omdat ik een transfer ging maken", doelt hij op zijn overgang van Arsenal naar Manchester United. "Ik wilde niet dat zaken verkeerd in de Engelse pers zouden belanden. Dat pakte helemaal verkeerd uit. Ik bedoelde het goed maar mensen gingen anders over me denken. Achteraf was dat dom."

Je kan niet iedereen 'pleasen', beseft Van Persie. "En ik wil ook mezelf blijven. Ik hoor ook van familieleden en vrienden dat ze op televisie niet de echte Van Persie zien. Vooral vlak na een wedstrijd kan ik fel overkomen. Sommige dingen worden echter ook zo opgeblazen. Het maakte Robben niets uit dat ik voor het WK-duel met Argentinië niet op hem in de tunnel wachtte. Ik ben zelf ook zo vaak de laatste. In Engeland wilden ze op me wachten omdat ik aanvoerder was. Ik zei dan: ga maar. Het incident met Klaas onlangs tegen Kazachstan was niet handig van mij", doelt hij op de heftige woordwisseling tussen beide spitsen. "Dat gebeurt in het heetst van de strijd. Ik loop vaak op het randje en soms val ik. Dat is niet goed, maar kan nog eens gebeuren. Al wil ik dat niet."