V/d Laan: Britten zijn vulgair

De Londense burgemeester Boris Johnson zei van de week dat zijn stad maar beter geen voorbeeld aan Amsterdam kan nemen qua drugsbeleid. Die stad is immers sleazy. Zijn Amsterdamse ambtgenoot Eberhard van der Laan heeft Johnson uitgenodigd om naar Amsterdam te komen, en dan toch vooral eventjes naar het gedrag van zijn landgenoten te kijken.

Johnson, die namens de Conservatieve Partij premier hoopt te worden, deed zijn uitspraken tijdens een vragenuurtje in een Londense wijk. Een liberaler drugsbeleid moet hij niets van weten. Het Britse drugsbeleid, met celstraffen tot vijf jaar op het bezit van cannabis, is volgens Johnson juist. Bepaalde delen van Amsterdam zijn volgens hem sleazy, zeg maar sjofel, onguur of vulgair. De implicatie is natuurlijk dat het (nog) liberale drugsbeleid daarvan de oorzaak is.

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) werd donderdag door de D66-fractie gevraagd wat hij van Johnsons uitspraken vond. Hij reageerde door zijn Londense ambtgenoot naar Amsterdam uit te nodigen, schrijft AT5. Dan kan Johnson voornamelijk eens naar het gedrag van de Britse bezoekers aan de hoofdstad kijken.

"Dat zijn er nogal veel. En als hij dan een biertje gaat drinken kan hij ze ook ontmoeten. Over het algemeen merken we het als ze er zijn. Ze laten van zich horen. Vaak zijn ze verkleed als konijn of ze zijn helemaal niet gekleed."