Philae krijgt mogelijk te weinig zonlicht

De komeetlander Philae heeft mogelijk problemen om zijn stroomvoorziening op peil te houden. De lander lijkt op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te zijn neergekomen in de buurt van een klif, waardoor de zonnepanelen misschien te weinig zonlicht kunnen opvangen om de lander aan de gang te houden. Dat heeft ESA donderdag gezegd.

Naar nu blijkt is Philae op de komeet gestuiterd en heeft de lander daardoor in twee uur een grote sprong gemaakt, waardoor Philae aan de andere kant van de 'kop' van de komeet is neergekomen. Waar precies is nog onduidelijk.

De lander is waarschijnlijk dichtbij een klif beland. Op basis van de eerste beelden lijkt Philae bijna verticaal te zijn geland, waardoor een landingspoot de lucht in steekt. "Philae staat mogelijk bijna permanent in de schaduw. Dit is duidelijk niet de situatie waar we op hoopten", aldus ESA.

Het onderzoeksteam heeft besloten eerst af te wachten hoe Philae precies is geland, voordat wetenschappelijke boringen worden opgestart. "Dat heeft gevolgen voor onze energievoorraad. We willen eerst kijken hoe we onze normale procedure kunnen koppelen aan deze niet-normale situatie", aldus het onderzoeksteam.

Philae heeft accu's om zestig uur lang onderzoek te kunnen blijven doen. Daarna is de lander afhankelijk van zonlicht.