Objectieve Pietendocu heeft hulp nodig

Filmmaker Arnold-Jan Scheer heeft geprobeerd zijn documentaire over het ontstaan van Sinterklaas en Zwarte Piet van de grond te krijgen, maar helaas; in policor Nederland en NPO land zijn er geen partijen die de docu wensen uit te zenden. Blijkbaar zelfs omroepen als WNL en Powned niet.

"In de recente discussie lijkt iedereen klakkeloos aan te nemen dat Zwarte Piet rond 1850 is ontstaan door het kinderboek ‘Sint Nicolaas en zijn Knecht’ van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Op basis van dat boek is het beeld ontstaan van Piet als Afrikaanse slaaf, buitgemaakt in Afrika en verhandeld naar Amerika. Alsof Zwarte Piet daarvoor nooit had bestaan. In ‘Zwartgemaakt’ toont Arnold-Jan Scheer aan dat de Zwarte Piet al ver voor die tijd bestond, ouder is dan Sinterklaas en waarschijnlijk zelfs is terug te voeren tot heidense rituelen van ver voor de Europese kerstening. De documentaire voert de kijker door Europa en toont een onbekende exotische wereld. In afgelegen en geïsoleerde dorpen vieren mensen evengoed Sinterklaas, maar er zijn belangrijke verschillen."

Vandaar dat Scheer de film nu via crowdfunding alsnog van de grond wil krijgen om daarna online te zetten. Goede actie, want zoals uit zijn gedegen onderzoek blijkt is er helemaal niets racistisch aan het Sinterklaasfeest. Dat wisten we natuurlijk allang, alleen is er een kleine groep die maar blijft ontkennen. Dit soort films dragen er hopelijk aan bij dat het fatsoen uiteindelijk zal overwinnen en we een kinder -en familiefeest en een van onze weinige, prachtige tradities als vanouds kunnen blijven vieren.

Er is 30.000 euro nodig. Inmiddels is een kleine € 6300,- toegezgd. Niet slecht voor een paar uurtjes.

Je kunt vanaf 5 euro je steentje bijdragen aan het redden van de reputatie van dit kinderfeest en het aantonen van het ongelijk van de onterecht verontwaardigden. Geef gul!