VN waarschuwen voor oorlogsdreiging Oost-Oekraïne

Als niet snel actie wordt ondernomen in Oost-Oekraïne barst de strijd daar binnenkort weer in alle hevigheid los. Dat zei Jens Toyberg-Frandzen, assistent-secretaris-generaal voor politieke zaken bij de Verenigde Naties, woensdag na een spoedzitting van de Veiligheidsraad.

Toyberg-Frandzen zei dat de VN ernstig bezorgd zijn dat de strijd binnenkort weer oplaait. Een andere optie, die in zijn ogen even rampzalig is, is een 'bevroren' conflict dat nog jaren of zelfs decennia voortduurt.

De Verenigde Staten hadden om de spoedzitting gevraagd naar aanleiding van berichten van de NAVO, dat woensdag zei dat Russische troepen en pantservoertuigen de afgelopen dagen Oekraïne zijn binnengetrokken. Moskou ontkent in alle toonaarden. Het Westen beticht Rusland er al langer van de separatisten in Oost-Oekraïne te steunen.

Twee maanden geleden werd een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten. Het bestand wordt echter vrijwel dagelijks geschonden. De Amerikaanse ambassadeur Samantha Power zei woensdag dat 'Rusland de mond vol heeft van vrede, maar olie op het oorlogsvuur blijft gooien'.

De Russische gezant Aleksander Pankin wees zoals gebruikelijk alle kritiek en aantijgingen van de hand. Hij waarschuwde dat de bijeenkomsten van de Veiligheidsraad 'farces' beginnen te worden en dat de andere leden zich 'voor de zoveelste keer schuldig maken aan propaganda'.

De Oekraïense ambassadeur Joerij Sergejev uitte zijn eigen waarschuwing. "Ik wil hier heel duidelijk over zijn. De enige reden dat er nog geen sprake is van een volledige oorlog in Oost-Oekraïne is omdat Oekraïne zich terughoudend opstelt."