PVV wil uiterlijk Zwarte Piet in wet vastleggen

De PVV wil in een wet vastleggen hoe Zwarte Piet er uit hoort te zien. De zogenaamde Zwarte Piet-wet wordt woensdagavond door de partij geïntroduceerd. De wet bepaalt verder dat gemeenten alleen mogen meewerken aan een Sinterklaasviering of -intocht als alle Pieten zwart of donkerbruin zijn. Het is nog niet duidelijk hoe andere partijen tegenover het wetsvoorstel staan.

PVV-Kamerlid Martin Bosma meent dat er een oorlog gaande is tegen Zwarte Piet. "Ministers en burgemeesters zetten zich in om deze loyale helper een andere kleur te geven. Dat mag niet gebeuren. Onze cultuur mag niet van hogerhand worden aangetast." De PVV meent dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft.

In het wetsvoorstel is de PVV zeer specifiek over het uiterlijk van Zwarte Piet. "Een Zwarte Piet heeft een egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen, en is gekleed in een fluweelachtig pak met pofbroek en draagt een hoofddeksel met een gekleurde veer", zo staat er te lezen.