Cocu blikt terug op tumor: "Ik had wel eens vage klachten"

Afgelopen februari stond de tijd voor Phillip Cocu stil. De trainer van PSV kreeg toen te horen, dat hij een tumor in zijn rug had. Op de website van Helden Online blikte hij in een openhartig interview terug op deze moeilijke periode.

"Ik had weleens wat vage klachten, last van mijn rug na voetvolley, of ik voelde een vreemde stijfheid als ik met mijn vriendenteam in de zaal had gevoetbald. Onze clubarts zei dat ik toch een keer een scan moest laten maken. Maar ja, druk, druk, druk", aldus Cocu, die in februari van dit jaar toch een scan liet maken. "Tja, na die scan kreeg ik te horen dat er waarschijnlijk een gezwel in mijn rug zat. Ik bleef nog vrij nuchter, tot ik zelf de foto's zag van de MRI's. Dat kwam wel binnen."

In Leiden zag Cocu de plaats van de tumor en wat de omvang was. Op dat moment was ook nog niet bekend of het gezwel kwaadaardig was. De trainer van PSV bleef dan ook optimistisch, tot hij de zwaarte van de operatie hoorde. "Toen viel alle grond onder mijn voeten weg. Dat kwam als een mokerslag binnen. Tegelijk maakte ik me direct grotere zorgen hoe ik het mijn kinderen en mijn ouders moest vertellen dan om mezelf."


Phillip Cocu is openhartig over zijn tumor en de daaropvolgende revalidatie (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

In zijn loopbaan, Cocu was tot zijn 37e levensjaar prof, was hij zelden geblesseerd en stond te boek als één van de meest fitte spelers. Toch was de voormalig middenvelder van onder meer PSV en FC Barcelona ineens patiënt. De operatie volgde op 27 maart, waarna hij twee dagen later aan zijn staf kenbaar maakte, wat er aan de hand was. "Ik heb bewust zo lang mogelijk gewacht hen te informeren om op die manier zo lang mogelijk normaal door te kunnen werken. Het was een enorme schok voor de spelers, dat merkte ik wel."

Tijdens de operatie werd de volledige tumor nabij zijn ruggenmerg verwijderd. Later bleek zelfs dat het een goedaardig gezwel was en dat er geen uitzaaiingen waren. Cocu kreeg tijdens zijn herstel in elk geval veel reacties. "Bloemstukken, mails, brieven. Van supporters, collega's, clubs. PSV heeft boeken vol ingebonden met alle reacties."

Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen keerde Cocu terug aan de zijlijn. "Mentaal was ik er vrij snel bovenop en ik heb ook altijd geloofd dat het goed zou komen, dat ik meteen vanaf het begin van het nieuwe seizoen op het veld mijn werk zou kunnen doen, maar toen het licht in september vervolgens helemaal op groen ging, heeft dat toch wel heel bevrijdend gewerkt. Ik voel ook dat ik alles weer kan doen. Mijn lijf functioneert eindelijk weer normaal."