Geweldige Leider inspireert Noord-Koreaans goud op WK gewichtheffen

Op het WK gewichtheffen in het Kazachse Almaty heeft Noord-Korea zondag ook de tweede gewichtsklasse bij de mannen gewonnen. Kim Un-guk was de beste in de klasse tot 62 kilogram, nadat een dag eerder Om Yun-chol al wereldkampioen werd bij de mannen tot 57 kilogram.

Een opgewekte en spraakzame Om liet zaterdag na afloop weten wat een, wellicht niet echt verrassende, factor was bij het behalen van zijn wereldtitel. "Ik was zo zenuwachtig..ons land en Zuid-Korea zijn verdeeld, vijandelijk. Onze Geweldige Leider vertelde ons voor ons vertrek dat we vertrokken naar een oorlog en dat we moesten winnen." Om, volgens velen een van de beste gewichtheffers ooit, liet ook alvast weten wat er over twee jaar gaat gebeuren. "In 2016 ga ik met succes mijn olympische titel verdedigen."

Ook zondag kon de Briljante Kameraad voor inspiratie zorgen. Dit keer was de beurt aan Kim, de wereldkampioen van 2010 en olympisch kampioen van 2012. Op de vorige twee WK's won hij zilver, maar na zijn goud op de Asian Games vorige maand was hij vastberaden om nu de wereldtitel te pakken. De net als Om goedlachse Kim bleek oppermachtig.

Hij won het goud bij het trekken (150 kg) en het stoten (175 kg), waardoor hij met totaal 325 kilogram de nieuwe wereldkampioen is. Eko Yuli Irawan uit Indonesië kwam met 141 en 175 tot een totaal van 316 kilogram, goed voor zilver. Brons was er met 312 kilo (142 + 170) voor de Chinees Ding Jianjun.

Om Yun-chol (links) en Kim Un-guk (midden) gezamenlijk tijdens de Asian Games van vorige maand in Zuid-Korea (Foto: Getty)

Bij de vrouwen begon het toernooi zondag met de lichtste klasse tot 48 kilogram. Daarin was er vooral een klein drama voor de Turkse Sibel Özkan, die toch zilver won. Na het trekken, waar ze zilver pakte, lag ze 1 kilogram achter op de Chinese Tan Yayun, regereld wereldkampioene.

Tijdens trainingen wist Özkan liefst 115 kilogram te stoten, maar in Almaty kreeg ze plotseling last van spastische aanvallen in beide benen. Zonder enige warming-up wist ze toch nog 105 kilogram te stoten, maar daarmee kwam ze 5 kilo tekort voor de wereldtitel. Die ging met totaal 194 kilo naar Tan. Brons was voor Panida Khamsri uit Thailand.

Het thuispubliek kreeg een bittere teleurstelling te verwerken: Margarita Yelisseyeva pakte vorige maand goud op de Asian Games met een totaal dat in Almaty ruim genoeg was geweest voor een medaille. Bij het eerste onderdeel, het trekken, moest ze echter drie keer een foute poging laten noteren.