'Vertrouwen in kabinet terug op niveau voor MH17'

Het vertrouwen in het kabinet is weer bijna net zo laag als voor de crash van vlucht MH17. Dat concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

Premier Mark Rutte (VVD) kreeg in augustus vorig jaar nog een 4 als rapportcijfer. In augustus, een maand nadat de MH17 neerstortte in Oekraïne, kreeg Rutte gemiddeld een 5. Deze maand scoort hij gemiddeld een 4,4.

Het rapportcijfer voor toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) steeg door zijn optreden rond de crash ook, van een 4,5 naar een 6,1. Het is echter niet te zeggen wat hij nu scoort. Hij is geen minister meer maar vicevoorzitter van de Europese Commissie en in de peiling wordt alleen naar rapportcijfers voor kabinetsleden en fractievoorzitters gevraagd.

Overigens was Timmermans het enige kabinetslid dat even de voldoende heeft aangetikt. De rest blijft rond de 4 scoren.

Op minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) na hadden alle kabinetsleden na de vliegramp een hoger rapportcijfer dan een jaar eerder. Deze maand krijgen de meeste kabinetsleden echter een zelfde of lager rapportcijfer als voor de crash. De verschillen tussen het hoogste cijfer en het laagste cijfer dat ze de afgelopen maanden kregen zijn echter klein, vaak niet groter dan een half punt.

In de zetelpeiling is overigens niks veranderd ten opzichte van vorige week. Als dit zo blijft, halen de vijf partijen die de regering nu nog aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer straks geen meerderheid meer. Dan zou de steun van PVV, SP of CDA moeten worden gezocht.