Van der Voort verrast op GS of Darts, Van Gerwen ontsnapt

Eéns per jaar komen de beste van twee werelden tegen elkaar uit, de PDC kampioenen ontmoeten de beste van de BDO. De Grand Slam of Darts is in Wolverhampton van start gegaan met de eerste duels van groep A tot en met D. Onder andere vier Nederlanders, en twee Belgen, verschenen aan de oche.

Kim Huybrechts, wiens aan kanker-lijdende moeder vrijdag nog werd geopeereerd, kon vorige week tijdens de Masters zijn focus niet vasthouden. Gelukkig voor de Belg lukte het vanmiddag op het korte format wel. Met twee 180'ers en een 82-finish was het snel 2-0. Jan Dekker ging na een moeizame start beter spelen, maar de tweevoudig halve finalist op Lakeside kreeg nog een 82-finish om zijn oren voor 3-0. De vierde leg mocht de Drent zelf beginnen en stond klaar om zijn eerste leg te pakken. Huybrechts had geen genade en beukte verder met een 143-finish. Dekker stal vervolgens nog twee legs maar verder liet de Belg het niet komen, hij maakte de klus in de zevende leg af.

Vincent van der Voort kwam sterk uit de startblokken maar van slag was Robert Thornton allerminst. De Schot stond vorig jaar in de finale en ook nu leek hij zich snel thuis te voelen. The Thorn brak terug met een 161-finish. Bij een stand van 2-2 miste de Schot bulls-eye voor de 161-finish en counterde Fast Vinnie via tops en de 2-3. In de zesde leg ging de Schot in de fout ging toen liefst vijf darts de dubbel mistte waardoor Van der Voort op één leg van de zege kwam. De man uit Purmerend liet deze buitenkans niet liggen want via dubbel-10 was de zege, en daarmee de eerste drie punten, binnen.

Hoewel Michael van Gerwen de openingsleg snel naar zich toe trok, de scherpte was er niet meteen. Een slordige eigen leg zorgde ervoor dat Darren Webster terug brak. De Engelsman kreeg vervolgens alle tijd om weg te lopen van Van Gerwen, die in vier legs geen enkele score van 140 of meer gooide. Schijnbaar tegen de verhouding in brachten enkele goede scores Van Gerwen terug in de wedstrijd: 3-3. Toch kwam Webster op matchpoint, die hij in de achtste leg nog niet kon benutten. Met een tweedart finish kon Van Gerwen een allesbeslissende leg afdwingen en voerde de druk op door met 140 te openen. Webster bleef koel en stond klaar op 68 om de zege te pakken. Dat was het moment dat Mighty Mike zijn klasse liet zien met een cruciale 104-finish.

Robbie Green, dit jaar halve finalist op Lakeside, kon geen enkele druk en vond zelden een triple. Zijn gemiddelde lag dan ook onder de 80 per beurt. Raymond van Barneveld kwam via dubbel-18 en dubbel-16 snel op 2-0. De Hagenaar liet daarna de Engelsman zijn eigen leg houden maar de voorsprong kwam niet in gevaar, een 82-finish betekende 3-1. Kong gooide zich vervolgens dood vanaf 120, om de herkansing ook niet te benutten. Zo kon Van Barneveld zonder zelf sterk te spelen al op matchpoint komen. Green kon nog twee legs terugkomen, maar daarna rondde Barney het met een solide leg af.

Poulewedstrijden GSoD    
Kim Huybrechts (Bel) 5-2 Jan Dekker (Ned)
Scott Waites (Eng) 2-5 Terry Jenkins (Eng)
Robert Thornton (Sch) 2-5 Vincent van der Voort (Ned)
Alan Norris (Eng) 5-2 Ronny Huybrechts (Bel)
Dave Chisnall (Eng) 5-1 Keegan Brown (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 5-4 Darren Webster (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) 5-3 Robbie Green (Eng)
Adrian Lewis (Eng) 2-5 Rowby-John Rodriguez (Oos)