Hollande staat achter mogelijk bid Parijs voor Spelen 2024

De Franse president François Hollande heeft aangeven achter een bid van Parijs te staan om de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 binnen te halen, mits Parijs die keuze zelf maakt.

De burgemeester van de Franse hoofdstad, Anne Hidalgo, liet daarop weten dat 'niks en niemand' ervoor kan zorgen dat zij de agenda of de methode rondom een mogelijk bid wijzigt. Het Franse Comité voor Internationale Sport (CFSI) publiceert naar verwachting in januari een rapport over de mogelijkheden van Parijs om zich kandidaat te stellen voor de Spelen.

Eerder liet de president van het Frans Olympisch Comité (CNOSF), Denis Masseglia, al weten dat het CNOSF zich met Parijs waarschijnlijk in de strijd om de Spelen zou willen mengen. Hidalgo vroeg vrijdag om geduld en respect voor het werk en onderzoek wat nu bezig is. "Ik wil hiervoor ook graag respect van de Parijzenaren zelf, er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor een bid."

Volgens Hidalgo hangt het wel of niet meedoen om de Spelen af van drie voorname factoren: Transparantie van het Internationaal Olympisch Comité over het proces rond de toewijzing, economisch verantwoorde plannen en het moet een milieuvriendelijk bid zijn. "Parijs was een kandidaat voor 1992 en verloor van Barcelona, Parijs was een kandidaat voor 2008 en verloor van Beijing, Parijs was een kandidaat voor 2012 en verloor van Londen...ik wil niet dat de droom opnieuw verpletterd wordt door de realiteit en dus moet het eventuele bid top zijn."