Gewelddadige motorclub vestigt zich in hoofdstad

Een van de meest gewelddadige motorclubs ter wereld heeft zich gevestigd in Amsterdam. De outlawmotorclub Mongols is vorige maand in de hoofdstad neergestreken, zo is te lezen op een Duitse Facebookpagina van de club. Leden zijn volgens NRC Handelsblad onder meer veroordeeld voor drugshandel, afpersing, moord en mishandeling.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil het logo van de motorclub verbieden omdat de Mongols een criminele organisatie zouden vormen. De club komt van oorsprong uit Californië. De Nederlandse tak is vermoedelijk opgezet vanuit Duitsland.

De politie laat NRC weten dat de club 'in de gaten' wordt gehouden en dat ze op de hoogte zijn van de slechte reputatie. "Leden van deze club hebben zich veelvuldig schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten", zegt een woordvoerder.

De Mongols zijn rivalen van de Hells Angels. De politie is daarom alert op spanningen, maar wil niet speculeren over uitingen daarvan. Toen motorclub Bandidos zich begin dit jaar in Nederland vestigde, leidde dat onmiddellijk tot acties. Er ontploften bommen bij huizen van verschillende leden.