Geen pietendiscussie in Tweede Kamer

De discussie over de figuur Zwarte Piet krijgt voorlopig geen vervolg in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid stemde tegen het voorstel van de PVV een debat te houden over de kleur van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal. Daarin is binnenkort waarschijnlijk een regenboog-geval te zien.

PVV-Kamerlid Martin Bosma sprak van een aanval op de Nederlandse cultuur door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). In een promotiefilmpje voor het Sinterklaasjournaal meldt Sinterklaas dat de stoomboot recht op een regenboog afvaart. Bosma wilde daarom in debat met verantwoordelijk staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD).

"Ik wil met hem spreken met de intentie dat Zwarte Piet gewoon zwart kan blijven", zei Bosma. "Dat we niet moeten vertellen dat Zwarte Piet geel is omdat hij door een regenboog is gevlogen, of zoiets." De Kamer vindt een discussie echter niet noodzakelijk. "Er is maar een die over Zwarte Piet gaat en dat is Sinterklaas", zei VVD-Kamerlid Ton Elias.

Dat laatste is natuurlijk onjuist. Het lot van Zwarte Piet ligt in de handen van de ouders. Zolang zij Piet Zwart houden, zal hij gewoon Zwart blijven.

Tweede Kamer debatteert niet over Zwarte Piet (Foto: Novum)
Tweede Kamer debatteert niet over Zwarte Piet (Foto: Novum)