EU sluit nieuwe sancties Rusland niet uit

De Europese Unie kan mogelijk nieuwe sancties aan Rusland opleggen vanwege de recent door separatisten georganiseerde verkiezingen in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de nieuwe Hoge Buitenlandvertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini donderdag gezegd. De Russische steun voor de stembusgang bedreigt de territoriale soevereiniteit van Oekraïne, aldus Mogherini.

Mogherini zinspeelde op de mogelijkheid van nieuwe strafmaatregelen tijdens haar eerste officiële werkbezoek. In Polen zei ze dat de EU die mogelijkheid altijd openhoudt. Wel merkte de buitenlandvertegenwoordiger op dat nieuwe sancties alleen van kracht worden als ze worden gesteund door alle 28 EU-lidstaten.

Volgens Mogherini is de situatie in Oekraïne 'extreem negatief' en lijkt deze niet te verbeteren. Zij zegt dat het EU-beleid tegenover Rusland en Oekraïne op 17 november besproken wordt.

De eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk organiseerden zondag verkiezingen. De Russische regering erkent de entiteiten niet als onafhankelijke staten, maar liet wel weten de verkiezingen in de rebellenrepublieken te steunen. Kiev, de EU en de Verenigde Staten hebben de stembusgang veroordeeld.