'Hun hebben' is voor paupers

Het Meertens Instituut heeft onderzoek gedaan naar fout taalgebruik. Hieruit is naar voren gekomen dat wij 'hun hebben' verschrikkelijk fout vinden. "Een taalvorm als hun hebben verbindt men met een lager opleidingsniveau", luidt de conclusie.

Nederland lijdt qua taalgebruik aan verpaupering. In het dagelijks leven komen we vaak tenenkrommende fouten als 'hun hebben' en 'een meisje die' tegen. Daarom heeft het Meertens Instituut een enquête opgesteld, die door ruim vijftienhonderd mensen is ingevuld.

De foutste verbasteringen worden geassocieerd met mensen van een lager niveau. “Kijk maar naar een vorm als een aardige meisje, dat men veelal associeert met mensen voor wie het Nederlands een tweede taal is", weet taalkundige Frans Hiskens. "Een vorm als z’n eigen voor zichzelf wordt vooral afgekeurd door Hollanders, omdat zij het kennen uit hun dialect."

Maar de verspreking 'hun hebben' is voor ware paupers, zo concludeert men. Fout taalgebruik als 'u hebt', 'hele mooie' en 'jij kan' wordt tegenwoordig niet meer als tenenkrommend gezien. "Ze zijn niet geassocieerd met bepaalde sociale groepen in de samenleving. En zijn daardoor al bijna doorgedrongen tot het Algemeen Nederlands."