Grondvorst niet eerder zo laat

Nooit eerder, sinds 1971, duurde het zo lang voordat vorst aan de grond werd gemeten in Nederland. Het oude record van 1 november uit 2001 in Gilze-Rijen en 2006 in Ell, is inmiddels ruimschoots verbroken, meldt weeronline.nl woensdag. Komende nacht duikt de temperatuur aan de grond waarschijnlijk wel onder het vriespunt.

Het systematisch meten van de temperatuur op tien centimeter hoogte ging in 1971 van start. Gemiddeld wordt de eerste grondvorst medio september gemeten. Vorig jaar kwam het op 27 september voor het eerst tot vorst op klomphoogte.

De afgelopen tijd koelde het aan de grond wel twee keer af tot 0,0 graden, op 23 september op weerstation Twenthe en woensdagochtend vroeg op vliegbasis Volkel.

Komende nacht koelt het op anderhalve meter hoogte af tot ongeveer 3 graden. Bij weinig wind kan het dan op klomphoogte plaatselijk licht vriezen, aldus weeronline.nl. Daarbij is net als dinsdagnacht en woensdagochtend kans op dichte mist. Zodoende is het goed mogelijk dat donderdagochtend voor het eerst deze herfst autoruiten moeten worden gekrabd.