Giro 555 geopend voor slachtoffers ebola

Giro 555 wordt geopend voor de slachtoffers van ebola. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) woensdagmiddag bevestigd. Nooit eerder werd giro 555 geopend vanwege een ziekte. Vanaf woensdag zenden alle radio- en televisiestations spots uit om aandacht te vragen voor de nationale actie Stop de Ebolaramp.

Ebola vraagt volgens de SHO om een grootschalige en directe wereldwijde aanpak. Behalve een medische noodsituatie is de uitbraak van de ziekte ook een humanitaire ramp 'die complete samenlevingen ontwricht'. "In West-Afrika staat alles stil", zegt actievoorzitter Henri van Eeghen. "Complete samenlevingen zijn verlamd."

In Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn duizenden mensen aan de ziekte overleden. Het aantal besmettingen groeit nog met de dag. De medische zorg in deze landen is volgens de SHO in elkaar gestort, er dreigen grote voedseltekorten te ontstaan, families zijn uit elkaar gevallen en duizenden kinderen zijn hun ouders verloren.

Hulporganisaties zijn al maanden bezig in de getroffen gebieden. Om meer hulp te kunnen bieden is vooral geld nodig, zegt Van Eeghen, die de afgelopen dagen door Sierra Leone reisde. Daarmee kunnen medische zorg, zowel voor ebolapatiënten als voor gewone patiënten, beschermende kleding en ontsmettingsmiddelen, voedselhulp en opvang van weeskinderen worden geregeld.