'Weifelende NS laat geloofsposters toch toe'

De Remonstrantse Broederschap mag na een aanvankelijke weigering door de NS toch campagneposters op stations ophangen. Dat meldt het vrijzinnig-christelijke kerkgenootschap woensdag. De NS wilde de posters volgens de broederschap weren omdat het bedrijf 'neutraal' wil blijven. Ook religieuze spanningen wereldwijd zouden een rol hebben gespeeld.

De NS zou overstag zijn gegaan nadat diverse media woensdag aandacht hadden besteed aan de weigering. Het spoorbedrijf was niet bereikbaar voor een reactie.

Op de campagneposters staan foto's van mensen met daarbij teksten als 'Mijn God trouwt ook homo's', 'Mijn God laat me zelf denken' en 'Mijn God dwingt me tot niets'. Het kerkgenootschap wil met de campagne sympathisanten werven.

Het kerkgenootschap was aanvankelijk teleurgesteld over de weigering van de NS. "In onze ogen krijgt het woord 'neutraal' hier ten onrechte de betekenis van 'seculier'." De remonstranten vinden dat het weigeren van religieuze uitingen in het publieke domein niet strookt met de Nederlandse traditie van de vrijheid van godsdienst.

Bovendien zou het spoorbedrijf andere religieuze uitingen, zoals posters tegen abortus en tegen vloeken, wel toelaten. De remonstrantse campagne, Geloof Begint bij Jou geheten, kan volgens het kerkgenootschap juist in tijden van polarisatie bijdragen aan een genuanceerder beeld van religie.

De campagne begint volgens plan vanaf dinsdag met reclamespots op NPO Radio 1 en 4 en advertenties in landelijke bladen.