Baankans jonge werkloze in tien jaar niet zo laag

Het aantal werkloze jongeren dat erin slaagde een baan te vinden lag in het eerste halfjaar op het laagste punt in tien jaar. Zelfs vlak na de kredietcrisis waren de baankansen voor jongeren beter. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de honderdduizend 27-minners die in het eerste kwartaal van dit jaar geen onderwijs volgden en geen baan hadden, had drie maanden later 31 procent een betaalde betrekking gevonden. Vlak na de kredietcrisis lag dat percentage op bijna veertig procent.

Ten opzichte van de periode voor de kredietcrisis, in het eerste kwartaal van 2008, lag het aandeel werkloze jongeren dat werk vond begin dit jaar 21 procentpunten lager. Voor de groep in de leeftijd 27-65 jaar is dat verschil met zes procentpunt veel kleiner (van 24 naar 18 procent).

Volgens het CBS is het de laatste jaren vooral voor middelbaar opgeleide jongeren moeilijker geworden een baan te vinden. Waar nu ongeveer ruim dertig procent in een kwartaal een baan vindt, was dat een paar jaar geleden bijna vijftig procent. Voor laagopgeleiden nam de baankans vijf procentpunt af naar 25 procent. Het aandeel hoogopgeleiden dat op korte termijn een baan vond, bleef vrijwel gelijk op ruim vijftig procent.