'Cv-ketel vaker stille moordenaar'

Verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels leiden jaarlijks tot steeds meer slachtoffers. Bij de installatie maken onbekwame installateurs veel fouten, waardoor koolmonoxide vrijkomt, blijkt maandag uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek.

Jaarlijks vallen er honderd gewonden en tien doden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. Waar het gas voorheen vooral vrijkwam bij open geisers, blijken nu ook cv-ketels gevaarlijk, aldus het onderzoeksprogramma. Vorig jaar werden voor het eerst meer mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging door een slechte cv-ketel dan door een open geiser. Het gaat om 83 mensen, tegenover dertig slachtoffers van een geiserprobleem.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek gestart naar de ongevallen. Voorzitter Tjibbe Joustra zegt dat hij 'signalen heeft opgevangen' dat de cv-ketels door vakonbekwame installateurs zijn geplaatst. "Hier vallen behoorlijk wat slachtoffers. Wij vinden het van belang dat vakbekwame mensen langskomen om iets te installeren. Daar hebben mensen gewoon recht op."

Ook volgens de brandweer stijgt het aantal onbekwame installateurs op de markt. Dit komt onder andere omdat installateurs niet meer aan bekwaamheidseisen hoeven te voldoen. Iedereen kan zo een bedrijf beginnen. Brandweer Nederland pleit voor nieuw overheidsbeleid. "Er moeten eisen worden gesteld aan de kwaliteit van installateurs."