Tweede Kamer wil debat over naheffing

De Tweede Kamer wil op korte termijn een debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de naheffing van 642 miljoen euro die de Europese Commissie aan Nederland heeft opgelegd. Alle fracties steunen het debat.

Het debat werd dinsdag aangevraagd door CDA en SP. De partijen willen onder meer weten welke mogelijkheden er zijn om het bedrag te verkleinen. Ook willen ze opheldering over de rol van de ambtenaren van Rutte. Die wisten al eerder van de naheffing, zo zei Dijsselbloem dinsdag, maar lichtten de premier daar niet over in.

Het debat vindt waarschijnlijk volgende week plaats. Voor die tijd moeten Rutte en Dijsselbloem nog een nieuwe serie schriftelijke vragen van Kamerleden beantwoorden. Volgende week vrijdag bespreken de EU-ministers van financiën de kwestie met de Europese Commissie.

Dijsselbloem moest dinsdag al tekst en uitleg geven in het wekelijkse vragenuur van de Tweede Kamer. Hij zei 'nog steeds verbaasd' te zijn over de hoogte van de naheffing. Dijsselbloem wil de berekeningen verifiëren, maar de Europese Commissie weigert volgens hem de informatie te leveren die daarvoor nodig is.

Een woordvoerder van eurocommissaris Jacek Dominik, die verantwoordelijk is voor begrotingszaken, reageerde dinsdagmiddag niet meteen op een verzoek om commentaar.