Hulplijn voor Marokkaanse ouders bij radicalisering

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders komt met een hulplijn voor ouders die bang zijn dat hun kinderen radicaliseren. De organisatie is bezig met het werven en opleiden van vertrouwenspersonen en hoopt dat de hulplijn over twee maanden actief kan worden, bevestigt een woordvoerder van het Samenwerkingsverband zondagavond een bericht hierover van de NOS.

In de zogenoemde jihadgemeenten, van waaruit mensen zijn vertrokken naar Syrië of Irak, wil het Samenwerkingsverband twee mensen opleiden die in de gemeenschap aanzien genieten en bekend zijn. Het gaat hierbij om de gemeenten Den Haag, Arnhem, Delft, Zoetermeer, Leiden, Huizen, Amsterdam, Rotterdam en Gouda.

"De bedoeling is dat we de hulp landelijk gaan bundelen, maar het lokaal gaan uitvoeren", aldus de zegsman. De hulp van de vertrouwenspersonen kan straks onder meer per telefoon of e-mail worden ingeschakeld.

Het Samenwerkingsverband komt met de hulplijn, omdat ze verhalen horen van ouders die niet terechtkunnen bij instanties of er geen vertrouwen in hebben. De bedoeling is dat die ouders straks langs de juiste instanties worden geholpen, zodat ze op de juiste manier worden ondersteund met de vragen die ze hebben. "Het speelt breed in de samenleving en het is zonde. Van de 140 jihadgangers is 75 procent van Marokkaanse komaf. Wij willen de mensen zo helpen dat ze niet afreizen maar hier van waarde kunnen zijn", vertelt de woordvoerder.

De hulplijn is in eerste instantie bedoeld voor Marokkaanse mensen, maar gekeken wordt of ook mensen van andere komaf erbij kunnen worden betrokken. De woordvoerder wijst hierbij op de 25 procent jihadreizigers met een andere dan de Marokkaanse afkomst.