'Sissen naar vrouwen is een teken van respect'

Documentairemaakster Marjolein Busstra heeft zich –na een incident aan haar adres- verdiept in de denkwereld (indien aanwezig) van sissende straatjochies en daar een filmpje over gemaakt. Zij komt met een nogal opvallende conclusie.

Het treurige gesis, het roepen van 'hoer' en ander leuke dingen richting vrouwen die toevallig voorbij komen lopen is namelijk een gevolg van groepsdruk en miscommunicatie. Wanneer een Marokkaanse puber sist naar een vrouw of een vriendelijk verzoek tot orale seks doet, dan dienen vrouwen dit als een compliment op te vatten. Volgens de moeders van dit gebroed is dit namelijk een teken van respect richting westerse hoeren vrouwen.

Marjolein benaderde voor haar documentaire meerdere moeders uit de cultuur die parallel aan de westerse loopt. Uit gesprekken met de moeders blijkt dat dat het grotendeels met de interpretatie van het lijdend voorwerp te maken heeft; we begrijpen elkaar gewoon niet. Daarbovenop worden de arme jongetjes ook nog eens beïnvloed door de eenzijdige en duidelijk stigmatiserende media die de schaapjes steeds in een zwart daglicht zet. Allemaal niet zo goed voor het zelfbeeld van de menselijke wespjes, dit zorgt ervoor dat ze zich er naar gaan gedragen.

Tot en met 30 november is de docu+foto's te zien in de Melkweg Galerie. Bij de weg: er zijn overigens ook vrouwen die er heel anders over denken.

 


Ressssspect voor deze meisje!