Wereldkampioen Carlsen doet mee in Wijk aan Zee

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen zal in januari 2015 meedoen aan de 77e editie van het TATA Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee. Naast schaken in Wijk aan Zee zullen de schakers ook volgend jaar een paar keer uitwijken om op bijzondere locaties aan de schaakborden plaats te nemen. 

Naast Carlsen, de nummer één van de wereld, zullen ook Fabiano Caruana, Levon Aronian (titelverdediger), Hou Yifan (wereldkampioen vrouwen) en de Nederlanders Anish Giri en Loek van Wely aantreden in de Mastersgroep. 

Het schaaktoernooi doet in 2015 ook Rotterdam en Den Haag aan. "De nieuwe opzet van het toernooi, waarbij de Tata Steel Masters dit jaar in het Rijksmuseum en op de High Tech Campus Eindhoven hebben gespeeld, is door spelers en publiek enthousiast ontvangen", aldus Annemarie Manger, directeur Engineering & Site Services van Tata Steel. "Daarom hebben we ervoor gekozen om ook dit jaar twee keer op een beeldbepalende locatie buiten Wijk aan Zee te spelen."

Op donderdag 15 januari vindt de vijfde speelronde van de Tata Steel Masters plaats in De Rotterdam, het recent geopende gebouw aan de Maas in Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas. Op woensdag 21 januari staan de schaakborden voor de Masters klaar in het recent verbouwde perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee.

Het deelnemersveld van de Mastersgroep is bijna compleet. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg maakte vandaag samen met schaker Robin van Kampen de namen van twaalf van de veertien spelers bekend. Het toernooi is met een gemiddelde rating van 2748 iets hoger dan vorig jaar, toen was het gemiddelde 2743. 

Voorlopige deelnemerslijst 

Naam                   Rating    Plaats wereldranglijst Land
Magnus Carlsen         2863 1 Noorwegen
Fabiano Caruana        2844             2 Italië
Levon Aronian          2793          5 Armenië
Anish Giri             2768     7                            Nederland
Maxime Vachier-Lagrave 2757  13 Frankrijk
Wesley So              2755         14                               Filippijnen
Ding Liren             2730      22                            China
Vasil Ivanchuk         2726 24                               Oekraïne
Teimour Radjabov 2726   25                                    Azerbeidzjan
Ivan Saric             2678 66 Kroatië
Hou Yifan              2673 72 China
Loek van Wely          2664 85 Nederland