PvdA wil meer macht voor buurtbewoners

Bewoners moeten meer inspraak krijgen in hun eigen buurt. De PvdA wil daarvoor nieuwe 'buurtrechten' voor bewoners in het leven roepen. Zo mogen ze zelf vuilophaaldiensten regelen, plantsoenen verzorgen en als eerste bieden op braakliggend terrein.

PvdA-Kamerlid Grace Tanamal constateert dat initiatieven van bewoners nu nog te vaak stranden op bureaucratie en lastige ambtenaren. "De overheid vraagt steeds meer van burgers, bijvoorbeeld in de zorg. Ik vind dat je ze dan ook meer rechten moet geven", zegt ze in het AD.

Tanamal wil dat buurtbewoners mogen meedingen in aanbestedingen. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld zelf de opdracht krijgen vuilnis op te halen of plantsoenen te onderhouden tegen een vergoeding. Ook krijgen ze het recht als eerste te bieden op braakliggend terrein en gemeentelijk vastgoed en mogen ze voorstellen aandragen die meewegen in het bestemmingsplan.

Het is zeker niet de bedoeling dat bewoners verplicht worden zelf vuil op te halen, benadrukt Tanamal. "Het is ook geen manier om te bezuinigen. Als je het niet wilt, moet de overheid het blijven doen. Maar in achterstandswijken waar veel werkloosheid is, zie je allerlei initiatieven ontstaan."