Van der Laan: alert op verdachte situaties

Burgemeester Eberhard van der Laan roept Amsterdammers op "allemaal alert te zijn op verdachte situaties en signalen van radicalisering te melden bij de politie of de gemeente". Dat schrijft hij woensdag in zijn wekelijkse column in de Amsterdamse editie van het dagblad Metro.

Volgens Van der Laan hebben gemeente, politie en justitie in de hoofdstad afspraken gemaakt over allerlei maatregelen, mede vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij de strijd tegen de Islamitische Staat. "Toch moeten we ons realiseren dat ondanks al deze maatregelen een aanslag in Amsterdam een mogelijkheid blijft", schrijft de burgemeester. "We kunnen echt niet alles voorkomen."

Net als na de moord op Theo van Gogh 10 jaar geleden zijn nu veel mensen bezorgd over het risico van een terroristische aanslag, aldus de burgemeester. Vorige week nog arresteerde de politie in Amsterdam een man die een aanslag wilde plegen op politieagenten. "We moeten daarom waakzaam en weerbaar zijn."

Een van de maatregelen is de inzet van 150 'sleutelfiguren'. Van der Laan: "Dat zijn bijzondere, jonge Amsterdammers die snappen hoe belangrijk het is om radicaliserende Amsterdammers 'terug te winnen'. Ze zijn speciaal getraind, geven voorlichting en praten in hun netwerk over dit probleem. Soms worden ze daarom met de nek aangekeken of uitgescholden. Maar ze zetten door." Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel eerder dit jaar kwam er al meer politietoezicht bij Joodse instellingen in de stad.

De burgemeester schrijft ook dat Amsterdammers zich niet gek moeten laten maken. "We moeten ons leven blijven leven zoals we dat altijd hebben gedaan: tolerant en geïnteresseerd in elkaar. We moeten onverdraagzaamheid bestrijden, zonder zelf onverdraagzaam te worden."