Leger Zweden geeft misleiding over 'indringer' toe

Het Zweedse leger heeft doelbewust een verkeerde baai aangewezen als de plaats waar een onderzeese buitenlandse indringer zou zijn gezien. Dat heeft defensie maandag toegegeven, schrijft de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

De misleidende verklaring is uitgebracht 'om operationele redenen', aldus het leger. De misinformatie maakt de verwarring rond de mysterieuze 'onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid' in de kustwateren voor Stockholm alleen nog maar groter.

Het Zweedse leger sprak maandag tegen dat het op zoek is naar een Nederlandse onderzeeër. De Russische pers tekende van bronnen bij de regering in Moskou op dat de Nederlandse Bruinvis zich in Zweedse wateren zou bevinden. Dat gerucht was afgelopen weekeinde al ontzenuwd.

Zweedse soldaten zijn sinds vrijdag bezig met een grote speuractie in de Oostzee, tot een kilometer of vijftig uit de kust van de hoofdstad. Defensie gaf zondag een foto vrij waarop mogelijk een Russische onderzeeër te zien is die volgens Zweedse media noodsignalen heeft uitgestuurd.