Palestijnen vragen V-raad om vertrek leger Israël

De Palestijnse regering wil dat de VN-Veiligheidsraad november 2016 als deadline kiest voor een volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijns gebied. Dat heeft de Palestijnse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Riyad Mansour, vrijdag gezegd.

Het is vrijwel zeker dat een dergelijke resolutie niet door de Veiligheidsraad wordt aangenomen - vanwege verzet door Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten. In dat geval beschikken de Palestijnen over andere opties, zei Mansour. Een daarvan is aansluiting bij meer internationale verdragen en conventies en het Internationaal Strafhof, aldus de ambassadeur.

Volgens de Palestijnen kunnen ze rekenen op in ieder geval zeven van de vijftien stemmen die in de Veiligheidsraad kunnen worden uitgebracht. Er zijn minimaal negen stemmen nodig, maar daarna kan het alsnog van tafel worden geveegd door een veto van een van de permanente leden, waaronder de VS.

Het voorstel is vooral een uiting van Palestijnse frustratie over het herhaaldelijk mislukken van onderhandelingen met Israël over een onafhankelijke Palestijnse staat. De laatste gespreksronde werd in april afgebroken na negen maanden vruchteloos onderhandelen waarbij de partijen elkaar zelfs niet over de basisregels konden vinden.

De VS hebben laten weten in onderhandelingen de enige oplossing te zien voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

In oktober 2012 erkende de Algemene Vergadering van de VN een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza en in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen verwierven hiermee het recht lidmaatschap van de VN en andere internationale instellingen na te streven. Eerder dit jaar sloten zij zich aan bij vijftien internationale verdragen en conventies.