Anti-Piet-betogers ten onrechte opgepakt in 2011

Twee actievoerders die in 2011 in Dordrecht werden gearresteerd bij de intocht van Sinterklaas zijn ten onrechte aangehouden. De politie heeft bij hun aanhouding disproportioneel geweld gebruikt. De Nationale Ombudsman heeft de klachten die het duo, onder wie Quinsy Gario, had ingediend gegrond verklaard.

Het tweetal voerde actie met een spandoek en droeg T-shirts met de tekst 'Zwarte Piet is Racisme'. Toen de politie hun vroeg weg te gaan, weigerden ze. Vervolgens werden de actievoerders aangehouden, waarbij ze zich verzetten. Op het politiebureau werd het tweetal verhoord en onheus bejegend, schrijft de ombudsman deze week in een rapport.

De Nationale Ombudsman vindt dat de politie de twee nooit had mogen wegsturen of oppakken. Ook heeft de politie gehandeld in strijd met het recht op persoonlijke vrijheid en hebben de agenten het recht op vrijheid van meningsuiting onvoldoende gerespecteerd.

Het was een van de eerste keren dat de op Curaçao geboren Gario ten strijde trok tegen Zwarte Piet. De knecht van Sinterklaas is volgens hem een racistisch reliek. Gario is sindsdien jaarlijks in het nieuws met zijn protesten.