Amsterdamse beurs fors hoger

De Amsterdamse beurs is de laatste handelsdag van de beursweek voortvarend begonnen. De AEX-index koerste vrijdag na ruim uur handel meer dan 1,9 procent hoger op 383,51 punten. Ook de grote beurzen in omringende landen vonden na twee moeizame dagen met rode cijfers weer de weg omhoog.

Bij opening stond de AEX-index al een half procent hoger dan de slotstand van donderdag. Hoewel kort daarop een kleine dip richting het nulpunt volgde, herstelde de Amsterdamse graadmeter zich snel. Toch is de AEX nog lang niet terug op het niveau van pakweg twee weken geleden van ruim 410 punten.

Vooral op woensdag maakten veel Europese beurzen een spectaculaire duikvlucht uit bezorgdheid over een mogelijke nieuwe recessie. De AEX verloor op die dag 3,5 procent. Ook op donderdag leek de Amsterdamse hoofdindex op weg naar dieprode cijfer, maar na gunstige cijfers uit de Verenigde Staten bleven de verliezen enigszins beperkt.

Het Damrak presteert vrijdag voorlopig iets beter dan zijn Franse en Duitse tegenhanger. Zo staat de Frankfurtse DAX-index een uur na opening op iets meer dan 1,2 procent winst, terwijl de Parijse CAC ruim 1,4 procent hoger koerst. De Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen stond op dat moment 2,2 procent hoger.

Koplopers op de Amsterdamse beurs waren vooral bedrijven gerelateerd aan olie. Zo stonden bodemonderzoekers SBM Offshore en Fugro respectievelijk 4,1 en 3,1 procent hoger, terwijl Shell 2,9 procent aan waarde won. Ook ING en TNT presteerden daarentegen goed. Vreemde eend is het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto, dat als enige verloor, en fors ook: 4,8 procent.