Roetdeeltjes Moerdijk afkomstig van afvalverwerker

De roetdeeltjes met zware metalen die begin deze maand in Moerdijk neerkwamen, zijn afkomstig van de Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Dat laat de provincie Noord-Brabant woensdag weten na onderzoek. De resultaten wijzen het afvalverwerkingsbedrijf definitief als veroorzaker aan.

In het onderzoek zijn monsters op acht locaties genomen. Verder is gekeken naar de verspreiding van de roetdeeltjes in relatie tot de windrichting. De Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB), die het onderzoek uitvoert, heeft aan de hand van deze eerste uitkomsten monsters genomen van partijen ijzerslib bij ATM. Naar aanleiding Die wijzen het bedrijf aan als bron.

In het vervolgonderzoek dat nu wordt ingesteld, wordt bekeken hoe de roetdeeltjes in de lucht terecht zijn gekomen en of ATM zich heeft gehouden aan de voorschriften die gelden bij dergelijke 'ongewone voorvallen'. De provincie neemt het ATM kwalijk geen openheid van zaken te hebben gegeven en wil daarover in gesprek. Volgens een provinciewoordvoerder wist ATM dat de roetdeeltjes van het bedrijf kwamen, maar is geprobeerd dit af te schermen.

ATM wijst deze beschuldigingen van de hand. Volgens een woordvoerder kampte ATM in de nacht van 1 op 2 oktober met een processtoring, waardoor gedurende een minuut stof is vrijgekomen. Volgens hem is dit overlegd met de OMWB en heeft het afvalverwerkingsbedrijf volledig aan het onderzoek meegewerkt.

Het onderzoek wijst volgens hem op geen enkel verband met de roetdeeltjes. "Het ijzergehalte dat gevonden is in de roetdeeltjes komt niet overeen met het ijzergehalte van het afval dat ATM verwerkt." De woordvoerder heeft de definitieve resultaten van het onderzoek nog niet zelf kunnen inzien.