Planbureau bepleit woningbouw in stedelijk gebied

Nieuwe woningen of bedrijfspanden moeten in stedelijke gebieden worden gebouwd om onnodige investeringen in verkeersinfrastructuur tegen te gaan. Op dit moment wordt te veel geld uitgegeven aan de verbreding van snelwegen terwijl dat helemaal niet nodig is, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag in een rapport.

Volgens het PBL kunnen verstedelijking en infrastructuur beter op elkaar worden afgestemd. Nieuwe woningen en bedrijfspanden worden nu vaak gebouwd op plekken waar alleen maar auto's kunnen komen. Hierdoor kan het openbaar vervoer niet concurreren. Snelwegen worden verbreed, terwijl de potentie van mogelijke stations niet wordt benut. Dit beleid moet veranderen, aldus het PBL.

Een mogelijke oplossing is het concentreren van woningbouw in een bestaande stad. Ook moet het eenvoudiger worden over te stappen van de auto naar een trein.

In niet-stedelijke gebieden moet de ruimtelijke ontwikkeling worden stopgezet, zodat in andere gebieden een concentratie van bedrijven en woningen kan ontstaan. "Betere afstemming tussen verstedelijking en infrastructuur vraagt van beleid dus 'moed om te kiezen' en vooral 'de wil om te delen'", aldus het PBL.

Het is voor de regering nu een goed moment om hierover na te denken, aldus het PBL. "Zodra de economie weer gaat aantrekken en nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in gang worden gezet, kan het beleid verstedelijking en infrastructuur in betere samenhang ontwikkelen."