Alle passen medewerkers gerechten vervangen

Alle passen die medewerkers van gerechten gebruiken worden vervangen. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak zondagavond, nadat SBS6-journalist Alberto Stegeman met nepwapens de rechtbank in Utrecht binnenkwam. Ook de beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van de passen wordt aangescherpt.

Stegeman toonde volgens de Raad aan dat de registratie en autorisatie van de passen bij de rechtbank niet op orde is. Met de passen kunnen medewerkers bij de gerechten toegang krijgen zonder door de poortjes te hoeven waarmee mensen worden gecontroleerd op onder meer metalen voorwerpen. De passen zijn bestemd voor medewerkers van de rechtspraak, waaronder bijvoorbeeld ook cateraars en schoonmakers vallen maar geen medewerkers van het Openbaar Ministerie.

De passen moeten meteen worden ingeleverd als een personeelslid vertrekt. Stegeman kwam echter binnen met de pas van een oud-medewerker, werd eerder al bekend.

Door de personeelspassen te vervangen moeten de problemen met de registratie en autorisatie worden verholpen. De operatie moet volgens de Raad voor de rechtspraak zo snel mogelijk zijn afgerond.

De beveiliging van rechtbanken is een heikel onderwerp. In november werd tijdens een zitting van een drugs- en witwaszaak in Breda vanaf de publiekstribune met een pistool geschoten. Daarna werd de beveiliging van de rechtbank verbeterd.