Ruim 4 miljard euro voor wederopbouw Gaza opgehaald

Op een internationale conferentie in Caïro is zondag 4,2 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat heeft de Noorse minister van buitenlandse zaken Børge Brende volgens de Egyptische staatstelevisie gezegd.

Het toegezegde bedrag is aanzienlijk hoger dan de drie miljard euro waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor de conferentie op had ingezet.

Het grootste bedrag, 790 miljoen euro, werd toegezegd door Qatar. Andere Golfstaten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, stellen dat Qatar zijn rijkdom gebruikt om de regionale stabiliteit te ondergraven. Dit zou gebeuren door zich in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten te mengen en militante islamistische groepen als Hamas en de Moslimbroederschap te ondersteunen.

De Qatarese minister van buitenlandse zaken Khalid bin Mohammed al-Attiyah veroordeelde de 'internationale stilte' rondom de vernietiging van Gaza afgelopen zomer tijdens de oorlog tussen Hamas en Israël. "De Palestijnen hebben financiële steun nodig, maar nog harder hebben ze politieke steun nodig van de internationale gemeenschap", zei hij. "Een rechtvaardige vrede is de enige echte garantie dat wat wij weer gaan opbouwen niet weer wordt vernield."

De Europese Unie beloofde ruim 350 miljoen euro, de Verenigde Staten 167 miljoen. Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zegden elk 158 miljoen euro toe.

De organisatoren van de conferentie hopen dat de toegezegde bedragen in de komende drie jaar worden overgemaakt. De donateurs zijn van plan de hulp te verstrekken via de Palestijnse Autoriteit van Abbas, om zo de door sommige landen verfoeide Hamas te omzeilen. Abbas en Hamas hebben onlangs een regering van nationale eenheid gevormd, die vorige week voor het eerst in Gaza vergaderde.

Veel deelnemers aan de conferentie benadrukten dat de wederopbouw van Gaza niet los kan worden gezien van het streven naar een algehele en duurzame vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen.