'Zieke vreemdeling zonder zorg niet uitwijzen'

Zieke vreemdelingen mogen niet langer worden uitgewezen als niet onomstotelijk vaststaat dat ze een behandeling krijgen in het land van herkomst. Dat zeggen Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa Nils Muiznieks, coalitiepartner PvdA en Nederlandse hiv-specialisten zondagavond in KRO Brandpunt, meldt het programma.

Vooral over hoe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) omgaat met vreemdelingen met hiv zijn ze kritisch. Muiznieks stelt dat als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mensen terugstuurt naar het land van herkomst zonder dat ze daar toegang hebben tot hun behandeling, dat een doodvonnis voor hen kan zijn.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren Marc van der Valk denkt dat het een illusie is dat mensen met hiv terug kunnen als ergens in het land een internetapotheek zit waar ze hun medicijnen kunnen bestellen die ze vervolgens zelf moeten betalen. "Het is een illusie om te denken dat die mensen dat kunnen en dat dat lukt. Deze patiënten zouden overlijden omdat zij de praktische medicatie niet kunnen regelen."

Van der Valk vindt net als PvdA-Kamerlid Marit Maij dat mensen die in het land van herkomst hun medicijnen niet kunnen krijgen een verblijfsvergunning op medische gronden moeten krijgen. Maij wil dat Teeven veel beter uit laat zoeken of zieke vreemdelingen ook echt toegang hebben tot hun behandeling. Is dat niet het geval, dan kunnen die mensen niet terug, stelt zij.