Kipchoge wint marathon Chicago in tiende tijd ooit

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft zondag de marathon van Chicago gewonnen. In de laatste drie kilometer liep hij weg bij zijn landgenoten Sammy Kitwara, die tweede werd, en Dickson Chumba, de uiteindelijke nummer drie.

Kipchoge, die eerder dit jaar ook in Rotterdam de beste was, boekte zijn zege in een tijd van 2:04.11 uur. Daarmee bleef hij 26 tellen boven het parcoursrecord dat Dennis Kimetto vorig jaar neerzette. De winnende tijd was geen persoonlijk record - vorig jaar liep Kipchoge in Berlijn zes tellen sneller - maar wel de tiende tijd ooit op een goedgekeurd parcours. Slechts vijf atleten waren ooit sneller dan de Keniaan.

Bij de vrouwen ging de zege net als vorig jaar naar Rita Jeptoo. De Keniaanse zette een tijd van 2:24.35 uur neer. Daarmee was ze zo'n vijf minuten trager dan vorig jaar. Mare Dibaba uit Ethiopië werd op 1.02 minuten van Jeptoo tweede, twintig tellen daarachter was het brons voor de Keniaanse Florence Kiplagat. Jeptoo won in het voorjaar ook de marathon van Boston. Ook die race had ze ook in 2013 gewonnen.