Ebolaverplegers Liberia dreigen met staking

Verpleegkundigen in Liberia die helpen bij het bestrijden van ebola dreigen met een staking. De verplegers krijgen momenteel omgerekend nog geen vierhonderd euro gevarengeld, bovenop hun normale maandsalaris van maximaal 237 euro. Ze willen het gevarengeld verhoogd zien naar ruim 550 euro per maand. Anders leggen ze maandag het werk neer.

Liberia is een van de zwaarst getroffen landen, met meer dan 2300 bevestigde sterftegevallen sinds het begin van de uitbraak. Een staking zou dan ook rampzalige gevolgen kunnen hebben. President Ellen Johnson Sirleaf bracht zaterdag een bezoek aan een aantal behandelcentra en deed persoonlijk een beroep op de verzorgers om toch vooral niet te staken.

De vakbond van verpleegkundigen zegt nog altijd open te staan voor onderhandelingen met de regering, mits de regering voor maandag van zich laat horen. Volgens de voorzitter van de vakbond, George Williams, maakt de regering echter aanstalten om studenten versneld een diploma als verpleegkundige te geven, om stakers te vervangen. "Ze zijn van plan mensen aan te nemen om onze plek in te nemen. En daarom willen ze niet met ons in gesprek gaan", aldus Williams.

De uitbraak van ebola heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al aan meer dan vierduizend mensen het leven gekost.