Meerderheid tegen vervolging Wilders

De meeste Nederlanders willen niet dat PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd voor zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. In een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond spreekt 55 procent van de ondervraagden zich uit tegen vervolging. 39 procent is juist voor. Behalve PVV-stemmers zijn vooral VVD- en 50Plus-stemmers tegen vervolging.

Van de PVV-stemmers zegt 98 procent zich niet te kunnen vinden in een strafproces tegen Wilders. Bij de VVD en 50Plus ligt dat percentage op 71 en 67 procent. Aanhangers van D66 en PvdA zijn juist in meerderheid voor een nieuw proces tegen Wilders. 62 procent van de D66-stemmers is voor vervolging. Bij de PvdA gaat het om 61 procent.

23 procent van de ondervraagden vindt dat Wilders een gevangenisstraf zou moeten krijgen, al dan niet aangevuld met een taakstraf en een boete. Achttien procent vindt gevangenisstraf niet nodig. Zij vinden dat een taakstraf en eventueel een boete afdoende zijn.

Door de uitgesproken scores kan een eventueel proces volgens De Hond Wilders in de kaart spelen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart, en daarmee indirect ook bij de daaropvolgende verkiezing van de Eerste Kamer.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat het PVV-leider Geert Wilders verdenkt van discriminatie. Zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn volgens justitie beledigend en zetten aan tot haat. Wilders wordt binnenkort verhoord. Strafvervolging ligt volgens het OM in de rede.