Zonderland oppermachtig naar nieuwe wereldtitel

Epke Zonderland heeft op het WK turnen in Nanning met grote overmacht de wereldtitel aan de rekstok gepakt. Hij verdedigt daarmee zijn mondiale kroon, die de olympisch kampioen uit Lemmer vorig jaar in Antwerpen veroverde. 

Vooraf werd verwacht dat Zonderland vooral concurrentie zou krijgen van de Chinees Zhang Chenglong, die in 2010 in Rotterdam de titel voor de neus van Zonderland wegkaapte. Voor Zhang, die als eerste aan de finale begon, ging het echter al snel helemaal fout. Na een vluchtelement brak een leertje om zijn pols, waardoor hij de rekstok los moest laten en zijn kans verkeken was.

Zonderland mocht als zesde zijn oefening laten zien en dat deed hij uitstekend. Met onder meer twee spectaculaire series van twee vluchtelementen kwam hij uiteindelijk uit op een score van 16.225 punten. Dat was exact een half punt meer dan de Japanse wereldkampioen op de meerkamp, Kohei Uchimura, die met 15.725 het zilver veroverde. Marijo Moznik uit Kroatië pakte verrassend het brons met 15.000 punten.

Zonderland in actie tijdens het WK in Nanning (Foto: Getty)