Studenten Hong Kong sturen open brief aan Peking

De studenten die leiding geven aan de pro-democratiebetogingen in Hong Kong hebben een open brief aan de Chinese president Xi Jinping gestuurd. In de brief vragen ze hem om politieke hervormingen in Hong Kong te overwegen. Ze geven vooral de impopulaire leider van Hong Kong Leung Chun-ying de schuld van de protesten.

Leung is volgens de studenten verantwoordelijk voor de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid waaraan de afgelopen weken al tienduizenden mensen hebben deelgenomen. Belangrijke kruispunten in de stad werden bezet door de demonstranten. De betogers hebben gezworen hun protesten voort te zetten tot de regering hun eisen inwilligt.

"Studenten zijn de les uitgelopen en blokkeren diverse plekken omdat Leung en de anderen herhaaldelijk hebben genegeerd wat het volk wil", schrijven de studenten. "Als de centrale regering vertrouwen heeft, dan zou ze niet bang moeten zijn om de bevolking van Hong Kong zelf haar leider te laten kiezen."

De Chinese premier Le Keqiang zei er vrijdag op te vertrouwen dat de regering van Hong Kong de 'maatschappelijke orde' kan bewaren. Hij noemde de protesten niet direct, maar benadrukte dat Peking niet van plan is zijn 'één land, twee systemen'-stelsel op te geven.