Uitslag MotoGP Grand Prix van Japan

Marc Márquez heeft met nog drie races te gaan zijn wereldtitel in de MotoGP geprolongeerd. De Spanjaard was niet de beste tijdens de Grand Prix van Japan, maar de tweede plek op de Twin Ring Motegi was genoeg om hem de wereldtitel te bezorgen.

Na de start dook Valentino Rossi als leider de eerste bocht in, gevolgd door polesitter Andrea Dovisiozo, Jorge Lorenzo, Andrea Iannone, kampioenschapsleider Márquez en Dani Pedrosa. Lorenzo haalde Dovizioso al snel in, waarna de drie koplopers een gaatje konden slaan. Márquez deed het rustig aan en nam zijn tijd, waarbij hij Iannone inhaalde en enkele ronden later de aansluiting met de kopgroep vond.

Negen ronden na de start kwam dan eindelijk de eerste aanval van Márquez op het podium en gelijk pakte hij Dovizioso zonder veel moeite. In de ronden daarna reed hij langzaam maar zeker richting Rossi, terwijl Lorenzo inmiddels een mooie voorsprong had opgebouwd. Márquez leek geen risico te nemen, want hij hoefde alleen Rossi maar in te halen om de wereldtitel te pakken.

Achter de podiumplekken werd flink gevochten, waarbij Pedrosa Dovizioso inhaalde voor de vierde plek. Tien ronden voor het einde viel Márquez voor het eerst Rossi aan, maar The Doctor wist dat met een geweldige actie te pareren. Een ronde later deed Márquez nog een poging, maar dit keer slaagde Rossi er niet in om de Spanjaard van zich af te houden. 

Márquez begon vervolgens aan de jacht op Lorenzo, waar hij nog acht ronden voor had en wat hij kon doen met de wetenschap dat finishen genoeg was voor de wereldtitel.  Die jacht kende geen succes, terwijl Rossi en Pedrosa zelfs wat dichterbij leken te komen. Ook dat gebeurde niet echt, waardoor Lorenzo de race op zijn naam schreef en Márquez zijn wereldtitel kon prolongeren. Rossi werd derde, voor Pedrosa en Dovizioso.

Met zijn wereldtitel schrijft Márquez geschiedenis. Met 21 jaar en 237 dagen is hij de jongste rijder ooit die twee keer achter elkaar wereldkampioen wordt. Dat record was in handen van viervoudig kampioen Mike Hailwood, die in 1963 op 23-jarige leeftijd zijn tweede titel pakte.