Uitslag Moto2 Grand Prix van Japan

Tom Lühti heeft op de Twin Ring in Motegi voor het eerst in bijna twee en een half jaar weer eens een grand prix gewonnen. In Japan was hij veruit de snelste in de beginfase, waarna hij zijn opgebouwde voorsprong met succes wist om te zetten in de zege.

De beste start was er voor de als tweede gestarte Lühti, die Johann Zarco, Mika Kallio, polesitter Esteve Rabat en Maverick Viñales in zijn kielzog had. Viñales wist echter binnen enkele bochten de teamgenoten Kallio en Rabat al in te halen. Na vijf ronden had Lühti al een flink gat geslagen, terwijl achter hem gevochten werd door Zarco, Viñales en Kallio. De Fin maakte daarbij een fout en viel een plek terug tot achter zijn teamgenoot Rabat.

Terwijl Lühti het razendsnelle tempo vol bleef houden moesten Zarco en Viñales toestaan dat Kallio en Rabat de aansluiting weer vonden, met Julián Simón in hun wiel. Na negen ronden kende Zarco een slecht moment, want binnen een paar bochten moest hij zowel Viñales als Rabat langszij zien komen, terwijl ook Rabat hem inhaalde.

In het middelste deel van de race bleek steeds meer dat Lühti wellicht te snel van start was gegaan, ten koste van zijn banden. Viñales kwam namelijk beetje bij beetje dichterbij, gevolgd door Rabat. Het podium leek daarmee wel gevuld, want het gat tussen Rabat en Zarco was al aanzienlijk, met nog zeven ronden te rijden.

Viñales deed er in de laatste ronden alles aan om dichterbij te komen en leek daar ook in te slagen. Hij kwam binnen een seconde van Lühti, maar daar hield het op. De Zwitser wist stand te houden en kon voor het eerst sinds mei 2012 weer eens een overwinning bijschrijven. Viñales werd tweede, voor Rabat, Zarco, Kallio en Simón.

In het kampioenschap vielen weinig veranderingen te noteren. Rabat houdt de leiding en heeft 38 punten voorsprong op teamgenoot Kallio. Met drie races te gaan - en dus maximaal 75 punten te pakken - kan verder alleen Viñales theoretisch nog kampioen worden. Hij moet 70 punten goedmaken, vrijwel onmogelijk.