'Vraag moslim niet afstand te nemen van IS'

Het is goed bedoeld maar toch verkeerd om moslims, collectief en individueel, te vragen afstand te nemen van het geweld van geloofsgenoten in Syrië en Irak. Dat zei Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, zaterdag in een toespraak bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Daar was ook koning Willem-Alexander aanwezig.

Volgens Donner wordt de eenheid in de samenleving bedreigd door het 'gif van de haat' en de achterdocht die het geweld van terreurbeweging Islamitische Staat in de wereld oproept. Maar moslims in Nederland vragen daar afstand van te nemen, impliceert dat 'we ze ervan verdenken dat zij óók zo zijn.' Katholieken en protestanten werden tijdens de gewelddadigheden in Noord-Ierland ook niet opgeroepen zich daarvan te distantiëren, aldus Donner.

Als we ervan uitgaan dat moslims per definitie gevaarlijk en radicaal zijn, meent Donner, dan wordt er langs religieuze lijn een gevaarlijke scheiding in de samenleving aangebracht. Mensen mogen niet verdacht worden alleen op basis van hun religie, betoogde Donner.